Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bibliai szakácskönyv

2011.03.24

 Bibliai szakácskönyv

 
 
"A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma"
(Máté 6, 11)
 
A kenyér a Bibliai emberének az alaptápláléka. De nem csupán táplálék; mindannak szimbóluma is, amire az embernek a test számára szüksége van; és a lélek számára is táplálék. Ha vendégek jönnek, a vendéglátó megosztja velük kenyerét. A kenyér a vendégbarátság jele. Hiszen azok az emberek, akik együtt étkeztek, bizonyos mértékig már elköteleződtek egymás iránt. A leggonoszabb lator az, aki elárulja azt, akinek a kenyerét ette.
Elképzelhetetlen olyan étkezés, amelynél nincs kenyér.
 
A Biblia négy gabonafajtát nevez meg, amelyet sütéshez használtak:az árpát, a búzát, a tönkölybúzát és a kölest. A frissen megőrölt gabonából nemcsak kenyeret készítettek, kásának is megfőzték, így az étkezés fő eleme volt. Kenyeret elsősorban és főként árpából és búzából sütöttek. Általában frissen őrölt teljes lisztet használtak.
 
A lisztet vagy azonnal feldolgozták kovásztalan lepénnyé, vagy kovászos tésztát készítettek, megkelesztették, és cipót sütöttek belőle.
A búzából kalácsot és süteményt készítettek. Bár előfordult, hogy süteményhez is felhasználták az árpát, inkább a búzát kedvelték. A gabonaőrlés meg a kenyérsütés a nők dolga volt. A férfiak a földet művelték. Az aratást már együttesen végezte a férfi és a nő. A férfiak vágták, a nők kötözték a kalászost. A cséplés, rostálás, szelelés ismét a férfiak dolga volt. A kemény gabonamagvakat vagy kézimalommal őrölték, vagy mozsárban törték meg.
 
Búza
 
A búza, amely még ma is az egyik legfontosabb gabonanövényünk már régóta ismert és termesztett kultúrnövény. Feltehetően mezopotámiai eredetű, ez a terület a mai Irakban van. Még ma is terem itt egy vad búzafajta, amely minden ma ismert búzaféleség őse. A búza 70 százalék keményítőt és hozzávetőleg 14 százalék fehérjét tartalmaz.
Különösen azért értékelik nagyra a búzát, mert a benne lévő sikértartalom miatt nagyon jó sütési tulajdonságai vannak. Komplex módon tartalmazza az igen fontos B-vitaminokat (B1,B2,B6), továbbá karotint, káliumot, foszfort, magnéziumot és kovasavat. A búzalisztből készített kalácsfélék mindig nagyon kedveltek voltak.
 
 
 
Sára lángosa
 
 
Hozzávalók:
-30 g éleszt?
-2 evőkanál olívaolaj vagy olvasztott vaj
-1 teáskanál só
-300 g víz
500 g búzaliszt
 
Elkészítés:
- Az élesztőt és a sót vízben feloldjuk,
- hozzáadjuk az olajat vagy a vajat, közben kevergetjük,
- belekeverjük a lisztet, és alaposan meggyúrjuk,
- kendővel letakarjuk, hidegen állni hagyjuk, hadd keljen 15-20 percet.
A megkelt tésztát 20 perc után négyfelé osztjuk, és lángost formálunk belőlük, majd ismét állni hagyjuk.
Előre forrósított sütőben 200 Celsius-fokon 20-30 percig sütjük.
 
A lángos kiválóan illik a hirtelensültekhez és az egytálételek közül a zöldfőzelékekhez. Nagyon finom megvajazva vagy sajttal, de önmagában is jó.

 
Mi áll erről a Bibliában?
 
Mózes I. könyve 18, 6. Három férfiú érkezik Ábrahámhoz, amikor a Mamré tölgyesében táborozik. Meghívja őket vendégségbe, és vizet kínál nekik, hogy lábaikat megmossák. Aztán kenyérrel kínálja őket, hogy szívüket erősítse. Ábrahám elfut Sárához, és elküldi friss lángost sütni. (Károli Gáspár pogácsát ír). Majd levágat egy borjút, és friss kenyérrel, sülttel és tejjel vendégeli meg őket. A vendégség végén a három férfiú kinyilatkozza, hogy a hőn óhajtott fiuk egy év múlva megszületik.
 
 
forrás: Eleonore Schmitt: Bibliai szakácskönyv műve alapján

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fáraó vajaskeksz

(keresztény, 2012.04.10 21:54)

Nekem ebből a könyvből ez a recept nyerte meg a tetszésemet:

Pharaoh buttered biscuits
Fáraó vajas keksz
http://darwinkaprazata.blogspot.com/2012/04/farao-vajaskeksz.html